Å komme hjem til seg selv

Jeg har jobbet store deler av mitt liv med musikkundervisning, først og fremst relatert til piano. Mesteparten av undervisningen foregikk ansikt til ansikt med elevene, på musikkskolen. Men jeg har også vært involvert i nettbasert fjernundervisning i mange år. (I dag finnes disse kursene som onlinekurs i Norge og i Danmark.)

En dag fikk jeg brev fra en elev:

«Kjære Finn Pedersen. Takk for fint kurs. Jeg er en mann på 65 år som har hatt hjerneslag, så fingrene på venstre armen er litt vanskelige å ha med å gjøre. Men jeg øver og øver. Jeg merker det går framover, og det gjør meg glad….»

«…og det gjør meg glad….»

Jeg hengte brevet opp på kontorveggen min. Ordene rørte meg.
Jeg ante mange lag av levd liv i dem. Sykdom og funksjonsnedsettelse på den ene siden. Glede og framtidstro på den andre. Målrettet trening som ga langsomme men viktige resultat.

Hva er viktig – Hva er det som driver oss?

Hva er viktig? Hva betyr mest i et menneskeliv? Ikke sikkert at denne mannen ble virtuos – men han var i ferd med å vinne tilbake førligheten, bryte begrensningene som sykdom hadde lagt på livskvaliteten. Og han var i ferd med å lære noe nytt. DET gjorde han glad.

Og det er da jeg tenker: Hva er det som driver oss?

Som pensjonister har vi muligheter til å bruke tida på en ny måte. Helse vil kunne sette begrensninger, men utfra egne forutsetninger har vi behov for å fylle dagene. Fylle dem på en meningsfull måte. Fylle dem med noe som gjør oss glad. Ikke for at vi nødvendigvis skal bli så flinke, men fordi det altså gjør oss glad. Og den gleden gir energi også inn i andre sider ved livet.

I innledningen av eget pensjonistliv hadde jeg mange mulige aktiviteter og hobbyer i tankene. For eksempel musikk, foto, bøker, trening, skriving, frivillig arbeid. Og mye mer.

Alt dette var og er bra. Men etterhvert oppdaga jeg at ikke alt føltes like kjekt. Eller rettere sagt, alt dette var for så vidt kjekt, i hvert fall i små porsjoner. Men det var enkelte aktiviteter som ga meg, og fortsatt gir meg en helt spesiell energi og glede.

Å komme hjem til seg selv

Skjønner du hva jeg mener med «denne følelsen av å komme hjem til seg selv»? I møte med enkelte aktiviteter er jeg hjemme, hjemme hos meg selv. Eller kanskje hjemme i meg selv? De berører antagelig grunnleggende interesser og personlighetstrekk hos meg.

Etterhvert er det blitt slik at jeg bruker mer og mer tid på det som virkelig gir meg denne spesielle energien og gleden. Det er en luksus over alle grenser å ha tid, og det er en luksus over alle grenser å kunne prioritere det som gir meg glede. Å få komme hjem til meg selv, og å få være der. Hjemme hos meg selv.

 

Kommentarer er stengt.

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

A Glass Half Full

travel and life with lee mylne

Livet i Casa Didriksen

Livet som lege, kone og mamma til fire

Ninnorskabloggen

Av Hanne-Kari (Gjestrum) Havik. Min blogg om alt mulig menneskelig rettet som det faller meg inn å skrive om eller referere til. Det jeg skriver er rettet mot mine interesser, hovedsakelig. Jeg er opptatt av menneskerettigheter, kultur, musikk, kunst, litteratur, dikt, nyheter, politikk og alt som er relatert til autisme. https://hannekarisblogg.net/

restlessjo

Roaming, at home and abroad

Danny Gregory

Inspiration for creative folks like you.

Hverdagenformeg

Min hverdag i ord og bilder

GAMMELPOP

FOR ALLE SOM LIKER 60- OG 70-TALLETS POP OG ROCK

BREVITY's Nonfiction Blog

(Somewhat) Daily News from the World of Literary Nonfiction

Kjære folk

Karen-Margrethe Erlandsrud - Hverdagsblogger med blandingsblogg

SUPERMYGG

SLANK og SUNN med TRENING og KOSTHOLD livet ut

Suebob's Red Stapler

On the road with Gladis

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

%d bloggere liker dette: