På ferie med lita campingvognm

Her står vogna på en camingplass i Sverige
Her har vi slått leir i Sverige
  • I campingvogn igjen – hadde aldri trodd det gitt
  • Valgets kvaler – mange fine vogner
  • På ferie med lita campingvogn
  • Campingvogn – den fleksible feriemåten
  • Å kjøre vogn i ferietrafikken
  • Praktiske erfaringer
  • Camingvogn eller bobil?
  • Økonomi rundt campingvogn og bobil

I campingvogn igjen – hadde aldri trodd det gitt

Jeg hadde aldri trodd vi skulle kjøpe campingvogn igjen. Aldri. På tross av mange gode minner fra ferier i vogn når ungene var små, anså vi oss ferdige med denne livsstilen.

Men sommeren 2018 satt vi altså der igjen, jeg og kona, på veg sydover i Gudbrandsdalen med ny campingvogn på slep. Ei lita vogn, faktisk ei av de minste på markedet.

Det begynte etter at hus og hytte var solgt, og vi var vel plassert i ny og moderne leilighet ved Sunnmørsfjorden. Vi trivdes i vårt nye liv, men savnet muligheten til å kunne stikke av spontant, uten for mye planlegging. Du vet, friheten i det å ha ett eller annet som ligger klart, som er fleksibelt, og som ikke koster skjorta når du først vil bruke det.
Ei hytte kan fungere slik, bortsett fra at du er låst til ett sted. En båt fungerer også, den er mer fleksibel enn hytta. Men bor du på Vestlandet og det er dårlige værmeldinger, skal du reise et stykke med båten for å unnslippe. Med ei campingvogn derimot krysser du over til fineværet i løpet av noen timer. Say no more.

Valgets kvaler – mange fine vogner

Så, i mars -18 befinner vi oss på båt- og caravan-messe i Ålesund. Vi hadde allerede prata om hva vi kunne tenke oss: Ei lita, men moderne vogn. Plass til to personer. Den skulle være lett å dra, den skulle være lett å manøvrere manuelt på campingplassen. Den skulle også ha god vektmargin til bagasje og utstyr inklusiv to sykler på stativ.
Vogna skulle heller ikke koste mye. Det er grenser for hvor mye kapital det er fornuftig å binde opp i noe som bare skal brukes av og til.

Campingvogna vår

Vi endte opp med ei snerten lita campingvogn, Adria Action 361 LH (Neida, vi er ikke sponsa.) Vogna hadde alt vi ønska oss: Gulvvarme, elektrisk oppvarming, gassoppvarming, bad/toalett, dusj, kjøkkenkrok, kjøleskap med fryseboks, en trivelig stuekrok som lett gjøres om til gode og store senger, innebygd bluetooth musikkanlegg, opplegg for TV (ikke installert), store takvindu og et lyst og trivelig interiør.
Høres det voldsomt ut, alt dette i ei så lite campingvogn? Jeg bruker å si at den er større inni enn utapå. Og med et skikkelig fortelt hadde kona og jeg plassen vi trengte.

Og så var den stilig, syntes vi. Vet ikke hvor mange som har stoppa og kikka, eller kommet bort for å prate. Eller hvor mange som har sagt » Å, ei slik vogn kunne vi også tenkt oss!»

Den kosta rundt 220.000,- pluss fortelt og ev. alt det andre man plutselig ikke kan klare seg uten på campingtur. Advarsel: Det er det siste punktet som kan gjøre det opprinnelig fornuftige prosjektet litt mindre fornuftig.

På ferie med lita campingvogn

Sommeren 2018 tilbragte vi 6 uker på tur i Norge, Sverige og Danmark.

Fra Ulslev, sydøst i Danmark

Sommeren 2018 var en drømmesommer for oss på ferie, men en utfordring for bøndene. En eneste lang varmeperiode hele sommeren.
Vi hadde noen fantastiske uker på Ulslev camping, Sydøst i Danmark. Ikke langt fra Rødby.

Vi har selvsagt med oss el-syklene på tur og vi sykla over 50 mil i løpet av oppholdet. Danmark er et funn for sykkelturister. Minnene fra de lange dagene på sykkel mellom store åkre, gjennom skoger og langs strender, med kaffestopp i idylliske landsbyer sitter virkelig i ryggmargen i mørke vinterkvelder.

Campingvogn – den fleksible feriemåten

Vi kjører i sola fra en rasteplass ved Mjøsa på veg til Vestkysten av Sverige og videre til Danmark. Vi er enige om reiseruta og planene. På veg inn mot Oslo, surfer kona værmeldingene på mobilen. «Det er litt usikker værmelding nedover mot Gøteborg,» sier hun. «Faktisk bedre vær i Midt-sverige de neste dagene.»
Planene legges om der og da, og noen timer etterpå parkerer vi vogna på «Vita Sander» ved Vänern, en varm søndagskveld. Vestkysten med sine varslede regnbyger kan vente noen dager.

Denne friheten tilfører feriene våre fleksibilitet. Vi slipper å planlegge så veldig men kan i stedet ta livet etter hvert som det kommer.

Å kjøre vogn i ferietrafikken

Jeg var spent på dette. Blir vi en av disse sinkene med lang og sint kø bak oss, eller klarer vi å holde følge med øvrig trafikk? Vi har ikke stor bil, men vogna er jo også ganske lett.

Vår erfaring etter nesten 6.000 km med den nye campingvogna er: Det går fint å holde farta, uten å danne kø på normale gode veger. Dersom det blir smalere, eller mer svingete er det imidlertid nødvendig å holde øye med trafikken bak. Hvis du vil bli populær, blinker du inn og stopper for å slippe bilene forbi deg. Da unngår du også at sinte bilister bak deg tar sjanser for å komme forbi.

Husk forresten på at det er 80-km fartsgrense på motorvegene. Sjekk dette i det landet du kjører i.

Praktiske erfaringer

Vi var usikre på hvordan denne lille campingvogna ville fungere i praksis. Ville det bli for trangt? For tungvint? Kunne bad og toalett brukes, eller ble vi henvist til campingplassens sanitæranlegg? Hva med vannforbruk og tømming? Matlaging? Skapplass?

Jeg innrømmer at jeg, når vi klargjorde den for vår første tur, var så skeptisk at jeg dro tilbake til forhandleren og titta på bobiler. Skulle få tilbake alle pengene for vogna hvis vi bytta…
Men jeg har ei fornuftig kone, og vi endte opp med å dra på tur med vår lille Adria.

Det ble ikke for trangt. På kjølige kvelder satt vi inne, med lun gulvvarme. Ellers tilbragte vi kveldene i forteltet. Vi investerte i to gode stoler med fotskamler, og med bunn i forteltet og bord og stoler ble dette ei fin ekstra stue.

Det gikk også raskt å gjøre sittegruppa om til senger. Med litt rutine gikk det på 3-4 minutter, og det samme om morgenen, fra seng til sittegruppe.

Matlaging og oppvask fungerte helt fint. Vi kjøpte i tillegg en elektrisk stekepanne for middagslaging i forteltet. Veldig OK.

Vi var spent på bad og toalett. Ville helst slippe å bruke fellesanleggene på campingplassene. Det viste seg å fungere fint. Vi brukte vognas bad og toalett hele ferien. Bare dusjing ble gjort i fellesanleggene. Tømming av toalettet er renslig og enkelt og toalettet skaper ingen ubehagelig lunkt.
Det går også greit å fylle og å tømme vannet. Kjøpte to 10-liters dunker til vannhenting.

Campingvogn eller bobil?

Jeg vet at bobilene har mange og sterke tilhengere, ikke minst i Møre og Romsdal, ett av fylkene med flest slike. Jeg skal ikke argumentere mot bobil, den enkelte må finne hva som passer.

Men vi valgte vogn. Det var som sagt et spørsmål om hvor mye kapital vi ville binde opp i noe som bare skal brukes noen sommer- og høstuker.
Campingvogn er også etter vår mening mer fleksibel når du bor på en campingplass. Du slipper å pakke sammen for å ta en dagstur, eller hvis du må kjøre til butikken.

Økonomi rundt campingvogn og bobil

En bobil er jo dessuten enda en bil i familien, i tillegg til de to vi allerede har. Den skal ha service, den skal forsikres som bil, den skal ha gode dekk, du skal betale årsavgift.
Dessuten er jeg usikker på verdifallet på en slik bil. Denne artikkelen viser f. eks. at bobiler faller mer i verdi enn campingvogner. Her er en annen artikel om verdifall og kostnader ved å ha bobil.
Men selv om du regner samme prosentvise verdifall, blir tapet i kroner selvsagt større på en bobil enn ei campingvogn, som er billigere i nyanskaffelse. Hvis du taper 40% når du selger en bobil til 800.000,- har du tapt 320.000,-. Taper du 40% på ei campingvogn til 220.000,- har du tapt 88.000,-. Deler du disse tapstallene på antall bruksdøgn, finner du hva det har kostet deg.
Men dette er regnestykker som ikke har fasit.

Uansett – vi er overbevist. Det blir Adria-ferie i år også!

En kommentar om “På ferie med lita campingvognm

Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

A Glass Half Full

travel and life with lee mylne

Livet i Casa Didriksen

Livet som lege, kone og mamma til fire

Ninnorskabloggen

Av Hanne-Kari (Gjestrum) Havik. Min blogg om alt mulig menneskelig rettet som det faller meg inn å skrive om eller referere til. Det jeg skriver er rettet mot mine interesser, hovedsakelig. Jeg er opptatt av menneskerettigheter, kultur, musikk, kunst, litteratur, dikt, nyheter, politikk og alt som er relatert til autisme. https://hannekarisblogg.net/

restlessjo

Roaming, at home and abroad

Danny Gregory

Inspiration for creative folks like you.

Hverdagenformeg

Min hverdag i ord og bilder

GAMMELPOP

FOR ALLE SOM LIKER 60- OG 70-TALLETS POP OG ROCK

BREVITY's Nonfiction Blog

(Somewhat) Daily News from the World of Literary Nonfiction

Kjære folk

Karen-Margrethe Erlandsrud - Hverdagsblogger med blandingsblogg

SUPERMYGG

SLANK og SUNN med TRENING og KOSTHOLD livet ut

Suebob's Red Stapler

On the road with Gladis

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

%d bloggere liker dette: