Fra enebolig til leilighet – Hvem skal ha kontrollen?

Det er mange spørsmål og mange tanker i prosessene rundt det å flytte fra enebolig til leilighet.

64 år gamle solgte vi eneboligen og flytta i leilighet

Eneboligen var nyrenovert og kunne sikkert blitt tilpassa alderdommen, men vi valgte å flytte. Det var ikke et enkelt valg, og vi grubla lenge.

Til slutt var det to spørsmål som ble avgjørende. Hvem skal ha kontroll over prosessen og hva skal vi bruke tida vår på i årene som kommer?

Det er mange forhold som er viktige her – økonomi, personlige ønsker, helse, følelser, tilgjengelige og aktuelle leiligheter o.s.v. Men det ble de to nevnte spørsmålene som avgjorde for oss: Hvem skal ha kontrollen og hva skal vi bruke tida vår på?

Fra enebolig til leilighet – hvem skal ha kontrollen?

Vi ønsker alle å ha kontrollen selv – også når det gjelder hvor og hvordan vi skal bo som eldre.
For noen vil det bety å fortsette å bo i eneboligen, og satse på å bli der livet ut. Andre vil utsette avgjørelsen og bli boende så lenge det går. Og noen vil gjennomføre salg og flytting på et tidligere tidspunkt.

Vi valgte det siste.

Vi syntes vi hadde sett for mange eksempler på eldre som ble boende i eneboligen helt til det ikke gikk lenger. Da var kanskje både fysisk og mental helse og overskudd så redusert at de måtte overlate hele prosessen til andre.
Det gjorde at flyttingen fra en kjær enebolig ble en sorg, og den nye leiligheta, samme hvor fin den var, ble aldri noe annet enn et sted man var blitt tvunget til å flytte til. Man klarte aldri å bo seg inn der. Man klarte aldri å gjøre det til sitt nye hjem.
Riktignok fikk de kanskje mange ekstra år i eneboligen på denne måten. Men ofte ble dette år preget av økende usikkerhet og grubling – bosituasjonen ble mer og mer uholdbar.

Derfor ønsket vi: Å etablere oss på nytt før vi ble pensjonister. Vi ville skape oss et nytt hjem i nye omgivelser, med nye muligheter og ny frihet, i ei leilighet tilpasset mulig alderdom. Skulle vi så oppleve å bli gamle, kan vi bli gamle her, hjemme.

Og vi hadde kontrollen selv – hele vegen.

Vi tok valget selv, vi fant drømmeleiligheta selv, vi tømte eneboligen selv – sorterte, ga vekk, kasta (arvingene kommer til å takke oss), gjennomførte salget selv og vi innredet den nye leiligheta selv.

I dag bor vi her på fjerde året. Vi nyter virkelig det nye livet, forlengst etablert med nye naboer i nye omgivelser. Dette er blitt hjemmet vårt – vi har ikke angret en dag. Når vi går tur i nabolaget er vi på hils med dem vi treffer, ofte blir det en hyggelig prat.

Tur- og rekreasjonsmulighetene i området er forlengst tatt i bruk. Dette var en av grunnene til at vi flyttet akkurat hit. Fjellturer, sykkelturer, skiturer – vi bor i landlige omgivelser her i strandkanten ved Sunnmørsfjorden.
Nødvendige butikker finnes like i nærheten. Og når vi trenger det, er det fortsatt bare 20 min. til Moa i Ålesund, pr. i dag Norges største kjøpesenter

Vi savner heller ikke den gamle eneboligen. Det hender vi kjører forbi. Det er godt å se at nye eiere har tatt vare på eiendommen og utviklet den videre. Men vi for vår del er ferdige med den.

Her kan du lese om det andre avgjørende spørsmålet rundt vårt valg fra enebolig til leilighet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

A Glass Half Full

travel and life with lee mylne

Livet i Casa Didriksen

Livet som lege, kone og mamma til fire

Ninnorskabloggen

Av Hanne-Kari (Gjestrum) Havik. Min blogg om alt mulig menneskelig rettet som det faller meg inn å skrive om eller referere til. Det jeg skriver er rettet mot mine interesser, hovedsakelig. Jeg er opptatt av menneskerettigheter, kultur, musikk, kunst, litteratur, dikt, nyheter, politikk og alt som er relatert til autisme. https://hannekarisblogg.net/

restlessjo

Roaming, at home and abroad

Danny Gregory

Inspiration for creative folks like you.

Hverdagenformeg

Min hverdag i ord og bilder

GAMMELPOP

FOR ALLE SOM LIKER 60- OG 70-TALLETS POP OG ROCK

BREVITY's Nonfiction Blog

(Somewhat) Daily News from the World of Literary Nonfiction

Kjære folk

Karen-Margrethe Erlandsrud - Hverdagsblogger med blandingsblogg

SUPERMYGG

SLANK og SUNN med TRENING og KOSTHOLD livet ut

Suebob's Red Stapler

On the road with Gladis

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

%d bloggere liker dette: