Fra enebolig til leilighet – hva skal vi kvitte os med og hva skal vi beholde?

Vi gjennomførte salg av hus og kjøp av leilighet i 2016.
Du kan lese mer om det her: Fra enebolig til leilighet – Hvem skal ha kontrollen? Og her: Fra enebolig til leilighet – Hva skal vi bruke tida vår på?).

Det var mange valg og avgjørelser undervegs. Valg og avgjørelser uten angreknapp. Jeg mener – selger du huset så er det solgt, og kjøper du leilighet, ja da sitter du nå der med den, åkke som er.

Men uansett – på ett tidspunkt var saken avgjort og både salgs- og kjøpskontrakter underskrevet. Og vi kunne gå videre i forberedelsene.

Hva skal vi kvitte oss med og hva skal vi beholde?

Du skal tømme eneboligen og innrede ny leilighet. Det er rart hvor mye man har samlet gjennom livet.
Salong, sofaer og spisestue er en ting. Men hva med alle de andre møblene rundt omkring i forskjellige rom. Stoler, småbord, kommoder, hyller, reoler, senger. Det er ikke til å tro!
For ikke å snakke om alt som finnes i kommodene, hyllene, reolene, skapene.

Og da har jeg ikke nevnt boder og garasje….

Vi flyttet til mere plass

Eneboligen var ikke stor, 100 kvadratmeter. Faktisk var den nye leiligheta 13 kvadratmeter større. Det burde være lett match. Mange i samme situasjon opplever å skulle flytte fra stort hus til mindre leilighet. Vi derimot kunne på papiret se at vi flyttet til litt mere rom og plass, ikke mindre.

Likevel – dette var ikke lett. To spørsmål: Hva ønsket vi å ta med oss? Hvordan ville vi ha det i den nye leiligheta?

Hva skal vi beholde?

Vi hadde ett år på oss fra vi skrev kontrakt på leiligheta til den var klar for innflytting. Dette ga oss tid til å tenke: «Hva er viktig for oss?» «Hva betyr de forskjellige tingene for oss?»

Det knytter seg minner til det meste, også tingene våre. Men prosessen var klargjørende, og vi bestemte oss for at minnene sitter først og fremst akkurat der – i minnet, ikke i tingene. Noen unntak var det riktignok, men stort sett var vi klar til å kvitte oss med det vi ikke lenger hadde bruk for.

Hvordan ville vi ha det i den nye leiligheta?

Dette ble til slutt vårt fokus. Vi bestemte oss for å innrede ut fra hvordan vi ville ha det i ny leilighet. Hva er det plass til? Hva trenger vi? Vil vi putte inn mest mulig av gamle møbler selv om det blir trangt, eller vil vi innrede med mer rom og luft rundt oss?

Vi endte opp med en radikal løsning: Det eneste vi tok med oss var sengene våre. Resten ga vi bort til familie og bruktbutikker.

Ja, løsningen var radikal på mange måter. Men vi ville ha ei leilighet som ikke var overfylt.

Og så hadde vi nok et ønske om å «starte på nytt». Det er rart med det, men når du er 60+ og flytter på denne måten, føler du både vemod og forventning. Du tar avskjed med måten du har levd på i store deler av voksenlivet. I det ligger det en erkjennelse av at noe er forbi og at du forbereder deg på noe nytt. Og dette nye er spennende og kjekt. Men det knytter seg også usikkerhet til livet videre som senior og pensjonist. Det er en ny livsfase, og overgangen er blant de mest gjennomgripende i et menneskeliv tenker jeg.

Og da, midt i denne overgangen, var det altså veldig godt å tenke nytt. Unne seg selv en ny start rett og slett. Så vi endte opp med nye møbler og innredning.

Men dette ble vel dyrt?

Ja, det var ikke gratis. Men det kostet alt i alt mindre enn vi frykta når vi begynte å planlegge. For nå kjøpte vi bare akkurat det vi trengte. Og fordi vi kjøpte alt på en gang kunne vi tenke helhetlig. Og fordi vi tenkte helhetlig, og bare gjorde planlagte kjøp, over tid, kunne vi også dra nytte av rabatter og tilbud.

Hva beholdt vi da?

Vi beholdt det som det knytter seg minner til. Foto og fotoalbumer selvsagt, et utvalg av bøker og CD-er, alle vinylplatene pluss noen mindre ting som det knytter seg spesielle minner til, f. eks. servise arvet fra foreldre.

Bøkene ble en utfordring faktisk

Et utvalg av bøkene, skrev jeg. Dette var noe av det vanskeligste.

Det er helt sikkert mange som har veldig mye mer bøker enn vi hadde. Men vi hadde en god del.
Vi fant ut at hvis vi skulle ta med oss alt, ville vi bruke opp det meste av ledig veggplass, ikke bare på stua men også på de andre rommene. Dette var ikke slik vi ønsket å innrede. Så da måtte vi finne løsninger, eller for å si det som det var: Da måtte vi kvitte oss med mye bøker…

Jeg vet at dette er som å banne i kirka for mange.
Jeg leser mye selv, har alltid en eller flere bøker jeg holder på med.
En bok inneholder sitt eget univers, sin egen verden. Man kvitter seg ikke med sånt. Selv om man ikke leser den, står den der som et tilbud om å bli lest, et tilbud om nye opplevelser, nye tanker.

Samtidig måtte jeg innrømme at mange av bøkene faktisk ikke betød noe spesielt for meg. Mange hadde jeg fått gjennom jobb i forlagsbransjen, andre hadde vi arva.

Vi endte opp med å plukke ut de bøkene vi ville beholde.

Jeg tenkte i mitt enfold at resten selger vi eller gir bort… Det var ikke enkelt. Et søk på brukte bøker hos finn.no sa oss at vi kunne glemme å selge noe der.
Det var likevel en større overraskelse at mange bruktbutikker heller ikke ville ha dem. Men til slutt fikk vi omplassert de fleste til et par bruktbutikker i byen.

Når vi snakker om bøker…

Den nye teknologien med e-bøker og lydbøker har endret bruken og lesningen vår, og det er nok grunnen til at den reduserte boksamlingen ikke føles som et tap nå i ettertid.
Vi låner e-bøker fra biblioteket direkte til mobil eller iPad, og vi kan kjøpe nye e-bøker direkte til de samme plattformene. Dette fungerer fint for oss, men jeg vet at ikke alle er enig. Og for all del – det er godt å bla i ordentlige bøker også. Men da har vi fortsatt en god del igjen, og et bibliotek et par kilometer unna.

Men hva med musikken?

Men LP-ene mine får du ikke!

Jeg har vært yrkesmusiker store deler av livet. I tillegg er kona svært glad i musikk. Så vi hadde mye musikk på CD og vinyl. Faktisk så mye at dette også ble et spørsmål om lagringsplass. Vinylplatene var greit. Man kvitter seg ikke med sånt. Nemlig! Så det så!

En liten CD-samling som
ungikk å havne i skyen…

Men hva med CD-ene?
Vi endte opp med en løsning som så langt har fungert veldig bra. Vi plukka ut dem vi ville beholde. Resten lasta vi opp i skyen, nærmere bestemt på iTunes, der du kan ha all musikken din lagra for 250 kroner pr. år. Derifra kan du laste dem ned igjen om du vil, eller streame dem direkte, på samme måte som fra Spotify. Det fungerer utmerket.
Jeg har i tillegg en komplett nedlasting av hele samlingen på en harddisk, med backup. Jeg mener, hvis Apple plutselig skulle ombestemme seg, eller gå konkurs, eller bli sur på oss. You never know with these guys you know.

På samme måte som med bøkene, har forøvrig den nye strømmeteknologien endret musikkbruken vår. Vi finner stort sett det vi vil høre på Spotify/YouTube eller lignende.

Dette var våre erfaringer

Den enkelte må finne sine prioriteringer når man flytter. Mange vil for eksempel ønske å beholde mer av opprinneliger møbler. Helt sikkert.
Poenget med å skrive dette har da heller ikke vært å fortelle hvordan en slik flytting bør gjennomføres.
Men kanskje det kan bidra til å bevisstgjøre egne tanker?

Hører gjerne fra dere med kommentarer 🙂

Åpningsbilde:
Image by PublicDomainArchive from Pixabay

2 kommentarer om “Fra enebolig til leilighet – hva skal vi kvitte os med og hva skal vi beholde?

Legg til din

  1. Så enig, så enig. Å flytte slik er en mulighet til å «begynne» på nytt – en ny og spennende periode i våre liv! Har noen vinylplater som får flytte med. Av bøkene gjør jeg et lite utvalg som skal få plass i ei bokhylle i entreen. Bøker kjøper og hører/leser jeg på nett. Den nye leiligheta blir lys og luftig og ikke fyllt med masse «ting» som aldri blir brukt.

    Liker

  2. Så bra. Skjønner at du forbereder flytting.. Ja, jeg tror at resultatet blir best hvis man tar utgangspunkt i de nye rommene og spør hva man ønsker å ha der. I stedet for å stå der med masse møbler og lure på hvordan man skal få plass. 👍 Spennende!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

A Glass Half Full

travel and life with lee mylne

Livet i Casa Didriksen

Livet som lege, kone og mamma til fire

Ninnorskabloggen

Av Hanne-Kari (Gjestrum) Havik. Min blogg om alt mulig menneskelig rettet som det faller meg inn å skrive om eller referere til. Det jeg skriver er rettet mot mine interesser, hovedsakelig. Jeg er opptatt av menneskerettigheter, kultur, musikk, kunst, litteratur, dikt, nyheter, politikk og alt som er relatert til autisme. https://hannekarisblogg.net/

restlessjo

Roaming, at home and abroad

Danny Gregory

Inspiration for creative folks like you.

Hverdagenformeg

Min hverdag i ord og bilder

GAMMELPOP

FOR ALLE SOM LIKER 60- OG 70-TALLETS POP OG ROCK

BREVITY's Nonfiction Blog

(Somewhat) Daily News from the World of Literary Nonfiction

Kjære folk

Karen-Margrethe Erlandsrud - Hverdagsblogger med blandingsblogg

SUPERMYGG

SLANK og SUNN med TRENING og KOSTHOLD livet ut

Suebob's Red Stapler

On the road with Gladis

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

%d bloggere liker dette: